Tvättråd

Smuts – Det finns olika slags smuts som tvättmedlet måste kunna ta bort.

 • Fläckar som är lösliga i vatten, t.ex. socker
 • Fläckar som är olösliga i vatten, t.ex. fett
 • Fasta partiklar, t.ex. sot
 • Smuts som bara kan tas bort genom blekning, t.ex. färg

Oftast är smutsen en blandning av flera olika slag, t.ex. sot i fett.

Sortering av tvätt

Grundläggande att tänka på innan du börjar tvätta är följande.

 • Töm alla fickor
 • Stäng dragkedjor och knäpp knappar
 • Har plaggen tryck, vänd dem ut och in för att förhindra onödigt slitage
 • Ömtåliga plagg tvättas i tvättpåse, t.ex. bygelbehåar, strumpbyxor, m.m.
 • Förbehandla eventuella fläckar
 • Sortera tvätten noga efter färg, tvättemperatur, material och smutsighetsgrad

Enfärgade textilier – Textilier som har starka färger tenderar ofta att missfärga andra plagg vid första tvätten. För att undvika detta bör starkt färgade plagg tvättas separat första gången. Därefter kan de tvättas tillsammans med textilier med samma eller snarlik färg. För att bevara färgen, använd ett tvättmedel som inte innehåller något blekmedel.

Flerfärgade textilier – Följ alltid tvättanvisningen på plagget. Tvättmedel som innehåller blekmedel tillsätts endast om textilierna är mycket smutsiga.

Jeans – Tvätta jeansen ut och in med knäppta knappar och stängda dragkedjor. Då behåller de sin färg och hållbarhet längre.

Vita/ljusa textilier – Tvätta alltid vita/ljusa plagg för sig. Genom att använda ett tvättmedel som innehåller blekmedel bevaras textiliernas vithet. Som ett komplement för att bevara lystern hos vita textilier kan man någon gång emellanåt tillsätta lite extra blekmedel, t.ex. blektabletter, vid tvätt.

Reflexer – Plagg med reflexer på ska tvättas skonsamt. Annars finns en risk att reflexernas effektivitet försämras. Använd helst inte ett tvättmedel med pH över 10,5 i brukslösning eller innehållande tvål samt minska doseringen på medlet.

Dosering

TvättpulverVar noga med att följa rekommenderad dosering av tvättmedlet när Du tvättar. Det är inte bra att varken över- eller underdosera. En för hög dosering är inte bara påfrestande för naturen utan det sliter även på kläderna. Dessutom blir inte kläderna renare av en högre mängd tvättmedel än rekommenderat. Däremot kan det bli rester av tvättmedlet kvar i kläderna efter tvätt. Vid för låg dosering av tvättmedel finns risk för att kläderna inte blir riktigt rena.

Tre faktorer styr mängden tvättmedel du behöver:

 • Hur mycket tvätt du har i maskinen.
 • Hur smutsig tvätten är.
 • Vattnets hårdhet.

Riktdosering av tvättprodukter i olika vattenhårdhet – Nedan finner Du tabeller med riktdoseringar av tvättpulver samt tvättabletter. 

Var dock uppmärksam på att dessa är just riktdoseringar. Följ alltid den doseringsangivelse som finns på tvättmedelsförpackningen.

Kompakta tvättmedel 3-5 kg maskin 5-6 kg maskin Tvättabletter 3-5 kg maskin 5-6 kg maskin
           
Mjukt vatten 0,3 – 0,5 dl 0,5 – 0,8 dl Mjukt vatten 1 tablett 2 tabletter
Medelhårt vatten 0,5 – 0,8 dl 0,8 – 1,0 dl Medelhårt vatten 1 tablett 2 tabletter
Hårt vatten 0,8 – 1,0 dl 1,0 – 1,5 dl Hårt vatten 2 tabletter 3 tabletter

 

Blekmedel – Olika former av blekmedel kan tillsättas vid tvätt som ett komplement för att ge ökad blekeffekt på fläckar. Päron- eller bananfläckar kan dock vara svåra att få bort. Dessa fläckar riskerar att bli mörkare. För att få bort dessa kan syra användas (t.ex. citronsyra eller fläckborttagare 3). Blekmedel passar bäst till vita textilier eftersom det finns en risk att de bleker färgerna på kulörta textilier. Blekmedel finns både som tabletter, pulver och i flytande form. Till exempel;

Blektablett – Ett smidigt och bekvämt sätt att dosera blekmedel. Se diagram nedan för nedbrytningskurva. Kurvan visar tydligt att nedbrytningen av väteperoxid vid lagring är långsammare i en blektablett än i bleksalt. Blektabletter behåller därför sin effekt längre än bleksalt.

Bleksalt – Blekmedel i pulverform.

Hypoklorit – En vanlig flytande form av blekmedel som används av många konsumenter, både vid tvätt och vid städning. Hypoklorit är ett effektivt desinfektions- och blekmedel. Hypoklorit är dock inte godkända att miljömärka för Svenska Naturskyddsföreningen på grund av dess toxicitet för vattenorganismer.

Handtvätt – Vid handtvätt är det viktigt att tvättmedlet är upp-löst innan man lägger ner textilierna. Man ska heller aldrig hälla tvättmedel direkt på textilierna. Blötläggning under en längre tid bör i möjligaste mån undvikas där det finns risk att färger kan rinna och ge missfärgning. Handtvätt används som fintvätt för känsliga textilier som inte tål tvättbehandling i maskin. Undvik att ha händerna i tvättvattnet under en längre tid. Efter tvätt, rengör och torka händerna ordentligt.

Fläckborttagning – Om Du har fått en ny fläck på någon textil är det viktigt att snarast möjligt försöka ta bort den. Detta ökar avsevärt chansen att fläcken ska försvinna. Ju längre verkningstid, desto bättre resultat. Det är också viktigt att tänka på att man inte ska gnugga på en fläck. Då riskerar man att fläcken fäster i textilen ännu mer. Lägg istället en annan textil under den fläck som ska behandlas. Slå försiktigt på fläcken, gärna med en borste. Efter en stunds bearbetning flyttas underliggande textil för att på så sätt bättre kunna suga upp fläcken allt eftersom den löses upp. För att få bästa möjliga resultat vid fläckborttagning, förbehandla fläckarna med  fläckborttagningsmedel. Spraya på fläcken, låt verka ca 20 minuter. Tvätta sedan enligt tvättrekommendation på textilen. OBS! Var försiktig vid användning av fläckborttagare. Testa först produkten t.ex. på insidan av en fåll eller dylikt. Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta fläckborttagarna är begränsade i sin fläckborttagningsförmåga. Någon universal fläckborttagare finns alltså inte, utan olika fläckborttagare är bra för olika typer av fläckar (går ej på p&aauml;ron- eller bananfläckar där fläckarna istället blir mörkare).

Sköljmedel – Användning av sköljmedel skyddar och vårdar klädesplagg samt gör att de känns mjukare mot huden. Till följd av att kläderna blir mjukare minskar också risken för hudirritation. Dessutom minskar sköljmedlet slitaget på plaggens fibrer och därmed förlängs plaggens livslängd. Däremot ökar risken för klåda och allergi om sköljmedlet innehåller parfym. Dosera enligt förpackningens anvis-ningar och häll medlet i tvättmaskinens fack avsett för sköljmedel. Man kan öka doseringen en aning för frotté- och bomullsplagg.

Torkning – Om möjlighet finns, torka gärna tvätten utomhus. Detta ger en friskare doft samtidigt som det blir mer hygieniskt. Undvik i möjligaste mån att hänga tvätten i starkt solljus eftersom det finns många material som då riskerar att blekas. Finns möjlighet och tid att hänga tvätten i skugga rekommenderas detta.

Tvättråd

Var alltid noga med att läsa tvättråden på plaggen. Genom det minskar man risken att skada plagget vid tvättning eller fläckborttagning. För att behålla klädernas färg och form längre är det alltså väldigt viktigt att man följer plaggens rekommenderade tvättemperatur. På den lilla lapp med tvättråd som sitter i/på kläderna står den temperatur som lämpar sig bäst vid tvätt. Efterföljs inte dessa rekommendationer är det risk för att kläderna blir förstörda. Vid en för hög temperatur kan följande hända med olika material som kläderna kan vara gjorda av:

 • Ylle: filtar sig
 • Siden: blir hårt
 • Akryl: töjer sig
 • Bomull: krymper

Har man en blandad smutstvätt bör man som regel tvätta efter lägsta rekommenderade temperatur bland de textilier som tvättas samt på det mest skonsamma tvätt-programmet.

 

Tygers färgäkthet – Vissa textilier kanske har en färg som bara håller för ett fåtal tvättar innan det börjar färga av sig på andra tyger. Detta kan vara speciellt känsligt om tyget varit i kontakt med t.ex. en tvättlösning under en längre tid. För att vara utan tvivel om detta kan man göra ett test på färgäktheten för att undvika sådana missöden. Följ nedanstående anvisningar:

 • Blöt en dold del av plagget, t.ex. fållens insida, med lite varmt vatten.
 • Lägg det blöta tyget mellan två vita, torra tyglappar. Pressa ordentligt med ett varmt strykjärn.
 • Kolla de vita tyglapparna. Om de inte fått någon färg på sig är färgen färgäkta och plagget kan tvättas som vanligt.
 • Om det har kommit färg på de vita lapparna ska man vara försiktig vid tvätt. Då är nämligen färgen INTE färgäkta.

Vattentemperatur – Temperaturen på vattnet vid tvätt har alltid en direkt påverkan på rengöring och skrynkling av textilierna. Därför är det viktigt att man noga följer textiliernas givna tvättanvisningar.

Tvätta fyllda maskiner – I möjligaste mån bör man alltid tvätta fyllda tvättmaskiner. Då sparar man på såväl el och vatten som på tvättmedel. Men man ska dock vara uppmärksam på att inte lägga in för mycket tvätt. En överfylld tvättmaskin kan medföra f&ououml;rsämrad tvätteffekt. Dessutom riskerar man få fläckar av tvättmedel som inte hinner lösa sig i den överfyllda maskinen. Dessa fläckar är speciellt irriterande om man har känslig och/eller allergisk hud.

Efter tvätt – När tvättprogrammet är klart, plocka ut och torka kläderna så snart som möjligt. Annars finns risk för att de får en instängd lukt och kan även, om man har otur, börja mögla. När tvättmaskinen är tömd, lämna luckan öppen så att maskinen får torka invändigt. Se också till att doseringsfacket står lite på glänt. Om Du lägger tvättmedel i ett doseringsfack som inte är torrt kan det fastna och det blir kvar rester i facket vid/efter nästa tvätt.