Tvättsymboler

I alla plagg och textilier så skall det finnas en lapp med textilvårds- och tvättsymboler. Det är mycket viktigt att följa dessa råd. En förklaring till dessa symboler följer nedan.

Tvättas enligt den temperatur som står i tvättbaljan. Får ej torktumlas.
Visar den mest lämpliga tvätt-temperaturen. I detta fallet 60 grader celsius. Strykes med hett strykjärn. (Högst 200 grader celsius). Bomull, linne och viskos.
Skonsam tvätt enligt den temperatur som står i baljan. Tvätta maskinen halvfull. Centrifugering endast en minut. Strykes med varmt strykjärn. (Högst 150 grader celsius). Polyesterblandning och ylle.
Syntettvätt. Skonsam tvätt. Svalt strykjärn. (Högst 110 grader celsius). Akryl och nylon.
Endast handtvätt. Max 40 grader celsius. Vrid eller gnugga ej. Ej strykning.
Ej vattentvätt. Kan kemtvättas. Bokstäverna A, P och F visar de olika tvättvätskor som ska användas. I detta fall Perkloreten.
Tål klorblekning. Kan ej kemtvättas.
Tål ej klorblekning. Hängtorkning.
Kan torktumlas. Dropptorkning.
Kan torktumlas. Normal temperatur. Plantorkas.
Kan torktumlas. Låg temperatur.  

Rätt textilvård

Textilvård är en del av själva tvätten som är mycket viktig. Sköts kläderna på bästa möjliga sätt håller de mycket längre. Nedan finner Du lite tips om hur Du på bästa sätt tar hand om Dina kläder. Kom dock ihåg att dessa tips endast är en vägledning. Du ska alltid följa de råd som står på tvättlappen!

Det finns två olika typer av material i dina kläder, natur- och syntetfibrer.

Naturfiber

Bomull

Ett tåligt och bra material. Lätt att tvätta. Mest lämplig tvät-temperatur är 60°C. Håller för en lite hårdare behandling, som t.ex. blekning med klorprodukter.

Linne

Ett material som lätt tenderar att bli skrynkligt vid användning. Finns även risk för att det krymper vid tvätt. Får tvättas i högst 60°C. Vissa av dessa tyger är så ömtåliga att de endast tål kemtvätt eller handtvätt.

Siden

Ömtåligt material. Bör tvättas i högst 40°C med ett milt tvättmedel som inte innehåller enzymer eftersom dessa bryter ner fibrerna i tyget. Tvättas utan centrifugering och torkas sedan genom upphängning. För att behålla sidentygets egenskaper rekommenderas ibland att använda sig av kemtvätt. Det tål inte att blekas med klor. Man ska även förvara siden skyddat från ljus.

Ylle

Ett material som trots sin höga flexibilitet kräver en skonsam tvätt för att undvika filtning. Även ylle är känsligt för enzymer i tvättmedel. Högsta rekommenderade temperaturen är 40°C. Antingen tvättas plagget för hand eller med ett tvättprogram speciellt avsett för ylle. Det sistnämnda ska endast göras om tvättlappen rekommenderar detta. Vid tvätt fylls maskinen endast halv med tvätt. Ylleplagg ska torkas plant. Skrynkliga ylleplagg blir släta igen om de hängs upp i ett fuktigt badrum.

Konstfiber

Akryl

Mycket ömtåligt material. Tål inte att tvättas i högre temperatur än 40°C. Fyll endast maskinen till hälften med tvätt så att plaggen får utrymme att röra sig fritt i tvät-trumman under tvätt. Tillsätt gärna lite sköljmedel för att minska den statiska elektricitet som annars gärna bildas.

Nylon

Polyamidfiber. Kan normalt tvättas i tvättmaskin. För att undvika att materialet blir allt för elektriskt, tillsätt lite sköljmedel vid sista sköljningen.

Viskos

Bör tvättas i högst 40°C, på grund av kvalitén på viskosen, helst i tvättmaskinens fintvättprogram. Torkas plant för att inte töjas ut.

Tänk på att det i många fall är en kombination av konst- och naturfiber i Dina plagg. Var försiktig vid tvätt och följ tvättråden noga.